Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rap gondolat

2012.07.21

mc_hammer_5x.jpg

A rapről MC Hammer jutott eszembe.

MC Hammer 1962. március 30-án született híres, "úttörő" raper. Magyarországon ő volt az első híres raper, miután a rendszerváltást követően a nyugati kultúra a médiákba berobbant. Annak idején nem sokat tudunk életéről. De a rádiók és tévécsatornák ontották slágereit és videoklippjeit. Rövid sztárság után újak tüntek fel helyébe a zenei palettán és ő a magyar köztudatból gyorsan a süllyesztőbe került. Én nem igazán értek a rap zenéhez, soha nem is érdekelt. De jó pár évvel ezelőtt a tévében láttam: MC Hammer igaz története c. filmet. Nagyon tetszett- igazi "élet szaga" volt. Lehet azért, mert maga MC Hammer is közreműködött a készítésében és az igazságot szerette volna hűen megmutatni. A filmből kiderült, hogy egy keresztyén családba született bele. Vasárnaponként templomba járt, dicsőítő kórust vezetett és tehetségével szeretett volna a külvilág felé is hatással lenni. Így indult el a sztárság felé vezető úton. Szerette volna gospel kórusával Isten Igéjét hirdetni. Ám ez nem sikerült neki. A zene világa nem kíváncsi Istenre. Egyedi stílusával (mind zenevilága, táncvilága, ruházkodása) feltűnést keltett, gyorsan a TOPP listák élére került. BEFUTOTT aztán sztár lett belőle. Mit csinál a befutott sztár? Nem azt, amit ő szeretne- hanem amit MÁSOK (kiadók, rajongók, manager, stb...) elvárnak tőle. Így gyorsan megfeledkezett Istenről, családjáról; önző életmódja a bűnbe sodorta. Lopott, csalt, hazudott: baráti köre egészen a kábítószer és egyéb bűn világába vitte- az orránál fogva vezetve. A filmből kiderült, hogy egy igazi amerikai sztár élete NEM IRIGYLÉSRE MÉLTÓ- legalább is nekünk hétköznapi, józan gondolkodású embereknek... A csúcsról a bukáshoz vezető út sokkal gyorsabban történt életében, mint gondolta. Ajánlom, ha tudod a neten nézd meg a filmet! Nagyon tanulságos. Tapasztalatból mondom: bármilyen zenei műfajú sztárok élete nem csak hasonló- de tipikus. Lehet okolni valakit, valamit azért, ha egy ember a bűn útjára téved? Szerintem a zenét- illetve ahová a zenei lelkivilág eévezeti az embert. Maga a zene nem bűnös. Jó dolog. De a mögötte húzódó "sötét hatalmak" azok. A film végén "hősünk" vissza tért családjához, gyülekezetéhez. Ám elolvastam az életrajzát: azért, hogy megtudjam hogyan él ma ez a "bukott" sztár. Nos, a zene, a siker (sztárság) világa nem sokáig hagyta őt békén élni. Jelenleg is énekel, sőt csládjával egy saját valóság tévéshow-ban szerepel. A címe Hammertime. A fim után a neten ezt is keresd meg és nézd meg a különbséget! Elgondolkodtam: mi készteti az embert a magamutogatásra? Talán a kivagyiság? Sokan nem elégednek meg a "kevesebb jövedelemmel", a hétköznapi "unalmas életvitellel" és "ismeretlenséggel"- ha már azelőtt ISMERT, szeretett sztár volt... 
Ismerek nem egy magyar sztárt, híres embert, akinek bukása után életútja hasonló lett. Például Győzike. Először énekes volt, nagyravágyó, üzletember, show szereplő. De ő sem tanult az ÉLET pofonjaiból. Ismét képernyőn van, és "nem akar lemaradni" a szeretetéhségből: sztárolásból! Hogy miért írtam le mindezeket? A zene hozzátartozik életünkhöz. A zene adhat boldog órákat, perceket. Vigasztalhat és felvidíthat. Tudtunkon kívül adhat "ötleteket" akaratlanul is. Ha nagyon zenemániások leszünk: romba döntheti életünket. Ezt most saját tapasztalatom alapján írom: évtizedekig rocker voltam. Rossz befolyással volt nem csak saját, de családom életére is. Nehéz a "zenemánia" hatalmából kikerülni. Legyen életünk része, de ne függjünk tőle; ne válljon perceink, óráink, napjaink, éveink "becsapójává": mert észre sem vesszük, de mások leszünk általa, és az orrunknál fogva vezet. Ezért kérlek Téged, kedves Anonymus- és mindenkit, akinek életéhez szorosan bármilyen zenei műfaj, játék, film vagy egyéb "mánia" szorosan kötődik és befolyásolja: KONTROLÁLJÁTOK MAGATOKAT MINDIG- hogy önmagatok maradhassatok!!! Egyszer talán megértitek (lehet hogy rossz tapasztalatok zöme és évtizedek múltával) hogy nem a zene ellen vagyok és nem ellenetek! (Nem ítélkezem- csak megítélem a dolgokat.) Ti is ítéljétek meg mindennap: önmagam vagyok, vagy a zene RAB-ja?! Az ember szabad ember. Természetesen a szabad választási jogod az is: hogy rabság alatt élj. De mint szabad ember választhatod: hogy SZABAD maradsz a befolyásoktól, rabságoktól! 
Ui.: Természetesen ez az én saját véleményem és gondolatom. Senkit megbántani nem állt szándékomban vagy tisztességét csorbítani ezzel a bejegyzéssel. 

Üdv. : Titkosíró 

 

6a00d8345200e169e20115709a395c970b-400wi.jpg